fbpx
 x 
Καλάθι - 0,00 €

Καλάθι

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Ποια είδη ρυζιού είναι διαδεδομένα στην Ελλάδα και ποιο ρύζι είναι κατάλληλο για κάθε φαγητό

Όλοι έχουμε αναρωτηθεί αρκετές φορές στη ζωή μας, ποιο ρύζι να πάρω; Για παράδειγμα ποιο είναι κατάλληλο για ριζότο ή για γεμιστά; Ποιο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη; Γι' αυτό θα σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τις ποικιλίες των ρυζιών που είναι πιο γνωστές στην Ελλάδα, καθώς και που χρησιμοποιείται το καθένα.

Το ρύζι αποτελεί βασική τροφή για ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ανθρώπινου πληθυσμού, ιδιαίτερα στην Ασία. Πρόκειται για τον ευρύτερα καλλιεργημένο βρώσιμο σπόρο στον πλανήτη. Ανά τον κόσμο, υπάρχουν περίπου 40.000 ποικιλίες. Στην Ελλάδα μαγειρεύουμε με περίπου 10 από αυτές. Ας μάθουμε λοιπόν ποιο ρύζι ταιριάζει σε κάθε φαγητό.

Γλασέ: Από τα πιο παλιά είδη ρυζιού και τα πιο αγαπημένα των Ελλήνων. Μεσόσπερμη ποικιλία, το ιδανικό για λαπά, σούπες, ρυζόγαλο, πίτες λόγω της πηκτικής ιδιότητάς του.

Νυχάκι: Μακρόσπερμη ποικιλία, ιδανική για αρκετές χρήσεις. Με ρύζι νυχάκι φτιάχνουμε πιλάφι, συνοδευτικά για κρέας. Αρκετοί το επιλέγουν και για λαχανόρυζο. Αν μας αρέσει το πιλάφι να μην είναι ούτε σπυρωτό ούτε χυλωμένο, τότε παίρνουμε νυχάκι. Το μαγειρεύουμε καλύτερα βράζοντάς το σε νερό που κοχλάζει ή στον ατμό.

Καρολίνα: Το ρύζι καρολίνα είναι πολύ δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα. Μεσόσπερμη ποικιλία, χυλώνει όμορφα και είναι το κατάλληλο ρύζι για γεμιστά. Με ρύζι Καρολίνα θα φτιάξουμε από γεμιστές ντομάτες και πιπεριές, γιουβαρλάκια, μέχρι ντολμαδάκια. Χυλώνει αρκετά αλλά δεν είναι το κατάλληλο ρύζι για ριζότο. Ο κόκκος του δεν είναι τόσο ανθεκτικός για την παρασκευή ριζότο και σπάει γρήγορα. Χρησιμοποιείται σε πολλά παραδοσιακά ελληνικά φαγηρά, όπως το σπανακόρυζο, ένα λαχανόρυζο ή ένα κρητικό γαμοπίλαφο. Αν είναι καλό το ρύζι, τότε το πιλάφι θα γίνει χυλωμένο, οι κόκκοι του όμως θα κρατούν το σχήμα τους. Απαιτεί προσοχή για να μην βράσει πολύ και λασπώσει.

Ρύζι parboiled (Ή Μπονέτ ή τύπου Αμερικής): Στο ρύζι μπονέτ ο κόκκος είναι μακρύσπερμος και έχει χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα που οφείλεται στην ειδική επεξεργασία του καρπού με ατμό. Το ιδανικό ρύζι για ένα σπυρωτό πιλάφι. Σπυρωτό πιλάφι σημαίνει ότι οι κόκκοι του ρυζιού παραμένουν ένας ένας, μετά το μαγείρεμα. Το parboiled θεωρείται ένα ιδιαίτερα θρεπτικό ρύζι λόγω της επεξεργασίας του. Προβράζεται σε νερό για να αποφλοιωθεί και στη συνέχεια βράζεται στον ατμό. Έτσι, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού παραμένουν στο εσωτερικό των κόκκων και γι’ αυτό παραμένει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα. Αυτό το ρύζι απαιτεί και τη μικρότερη προσοχή στο μαγείρεμα, γιατί δεν κινδυνεύει να χυλώσει ή να λασπώσει.

Ρύζι για ριζότο: Το ριζότο παρασκευάζεται αποκλειστικά και μόνο με τρεις τύπους ρυζιού. Μην επιχειρήσετε να πειραματιστείτε με κάτι διαφορετικό, διότι ο τρόπος μαγειρέματος απαιτεί ένα ρύζι που χυλώνει σταδιακά, χωρίς όμως να σπάει κατά το μαγείρεμά του. Το ρύζι αρμπόριο είναι το πιο κοινό και το βρίσκουμε και εύκολα στην αγορά. Το αρμπόριο είναι ένα άσπρο ρύζι με στρογγυλό, παχουλό κόκκο και με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Το άμυλο το θέλουμε για να μας δώσει την χαρακτηριστική κρεμώδη υφή στο ριζότο. Μαγειρεύεται σε 20 λεπτά, έχει μεγάλη απορροφητικότητα και αντέχει στο διαρκές ανακάτεμα. Άρα για να μαγειρέψουμε ριζότο, το αρμπόριο είναι το πλέον κατάλληλο ρύζι. Άλλες ποικιλίες για αυτή τη χρήση είναι το ρύζι Καρναρόλι και το Βιαλόνε Νάνο.

Καστανό (μερικώς αναποφλοίωτο): Το καστανό ρύζι είναι ολικής άλεσης και έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία, καθώς αφαιρείται μόνο μέρος του εξωτερικού φλοιού. Είναι σίγουρα πλούσιο σε φυτικές ίνες και με μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τα παραδοσιακά ρύζια. Απαιτεί μούλιασμα σε νερό και περισσότερη ώρα βράσιμο, αλλά αποζημιώνει με τα θρεπτικά συστατικά του και τη γήινη γεύση του. Ιδανικό σαν συνοδευτικό ή σε κρύα σαλάτα.

Μπασμάτι: Ένα φυσικά αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές που βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Είναι ιδανικό για πιλάφι και συνοδεύει εξαιρετικά συνταγές ινδικής κουζίνας με κρέας, κοτόπουλο και ψάρι. Το basmati καλύτερα να μαγειρεύεται μόνο με νερό και όχι σε ζωμούς, ώστε να μην υπάρχει θέμα να αλλοιωθεί ή να καπελωθεί το άρωμά του.

Ρύζι άγριο: Μαύρο στην όψη είναι το άγριο ρύζι, το οποίο έχει σκληρό και λεπτό κόκκο. Στις περισσότερες συνταγές συνδυάζεται με κάποιο λευκό ρύζι, δίνοντας νόστιμες γαρνιτούρες. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και σε σαλάτες. Αποτελεί υπερτροφή και είναι εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν ειδικό διαιτολόγιο και χορτοφάγους.


e-genius.gr ...intelligent web software