Η κανέλα είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό τόσο για την έντονη γεύση που χαρίζει, όσο και για τις πλούσιες ευεργετικές της ιδιότητες για τον οργανισμό. Αυτό όμως που πολλοί πιθανόν να μην γνωρίζουν, είναι πως υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη κανέλας, τα οποία έχουν ορισμένες διαφορές που πρέπει να γνωρίζουμε.
Και ποιος είναι ο λόγος; Πολύ απλά, διότι το είδος που προσφέρει τα περισσότερα θρεπτικά οφέλη για τον άνθρωπο είναι η κανέλα Κεϋλάνης, ενώ η κανέλα «cassia» είναι κατώτερη ποιοτικά και μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να αποδειχθεί ακόμη και τοξική για τον οργανισμό. Γι' αυτό είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να τις ξεχωρίζετε, για να μην σας πιάσουν αδιάβαστους..
Η γνήσια κανέλα Κεϋλάνης έχει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα, είναι εύθραυστη στο άγγιγμα του χεριού, ενώ είναι χαρακτηριστικό το ''μεθυστικό'' άρωμα που αναβλύζει και η έντονη γεύση της. Επίσης, είναι τυλιγμένη σε σχήμα ρολού με το εσωτερικό του κυλίνδρου να είναι γεμάτο, σε αντίθεση με την cassia που το εσωτερικό του κυλίνδρου της είναι ''κούφιο''.
Η κανέλα cassia είναι σκούρα καφέ στο χρώμα, έχει σκληρό περίβλημα, ενώ η γεύση της και το άρωμά της είναι πιο ουδέτερα και όχι τόσο έντονα όσο της Κεϋλάνης.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός πως η κανέλα cassia περιέχει αρκετή ποσότητα κουμαρίνης (5%). Η κουμαρίνη είναι ένα φυτοχημικό το οποίο σε μεγάλες δόσεις μπορεί να αποδειχθεί τοξικό και να προκαλέσει παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στα νεφρά και το συκώτι. Κουμαρίνη περιέχει και η κανέλα Κεϋλάνης, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες (0,004%)