Το σουσάμι βρίσκει χρήσεις σε συνταγές από όλες τις κουζίνες του κόσμου σε αλμυρά πιάτα, σε σαλάτες αλλά και στην αρτοποιία ως διακοσμητικό και ως καρύκευμα πάνω από αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά όπως χαλβά, παστέλια, κουλούρια Θεσσαλονίκης. Το ταχίνι και το σησαμέλαιο είναι παράγωγά του, που προέρχονται κατόπιν συνθλίψεως και αλέσεως των σπόρων του. Το σουσάμι είναι θρεπτικό και ωφέλιμο γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL). Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.
Το σουσάμι βρίσκει χρήσεις σε συνταγές από όλες τις κουζίνες του κόσμου σε αλμυρά πιάτα, σε σαλάτες αλλά και στην αρτοποιία ως διακοσμητικό και ως καρύκευμα πάνω από αρτοπαρασκευάσματα και γλυκά όπως χαλβά, παστέλια, κουλούρια Θεσσαλονίκης. Το ταχίνι και το σησαμέλαιο είναι παράγωγά του, που προέρχονται κατόπιν συνθλίψεως και αλέσεως των σπόρων του. Το σουσάμι είναι θρεπτικό και ωφέλιμο γιατί περιέχει λιπαρές ουσίες σε μεγάλη αναλογία (30-40%). Η υψηλή θρεπτική αξία του σουσαμιού οφείλεται και στα λιπαρά οξέα που περιέχει. Από αυτά το 45% είναι μονοακόρεστα, το 40% πολυακόρεστα και μόλις το 15% κορεσμένα. Το συστατικό σησαμίνη το οποίο περιέχεται στο σουσάμι αναστέλλει τόσο την αύξηση της πίεσης όσο και τη δημιουργία εγκεφαλικών θρόμβων. Κατ’ επέκταση προλαμβάνεται ο κίνδυνος των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η κατανάλωση σουσαμιού έχει συσχετιστεί όχι μόνο με την προστασία του οργανισμού από τη βλαβερή δράση των ελευθέρων ριζών αλλά και με την προστασία από τη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, η δημιουργία των οποίων έχει ως κύριο αιτιολογικό παράγοντα την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών (κυρίως της LDL). Η κατανάλωση του σουσαμιού αποτελεί ασπίδα προστασίας των αγγείων, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένη ευαισθησία των λιποπρωτεϊνών του αίματος στην οξείδωση μέσω της δράσης της σησαμινόλης.